mercoledì 7 marzo 2018

Piadina semi-integrale con olio extravergine d'oliva (senza strutto) - Piadina with whole grain flour and Extra virgin oil (no lard)



Piadina is originally from Romagna. It is a sort of flat bread,  eaten like a sandwich, usually filled with cheese, cold cuts, vegetables.
Piadina is traditionally made with pork fat. I like a lighter piadina version made with extra-virgin olive oil.
Both Italian and English version

Ingredienti per 4 piadine:
300 gr. di farina 00
100 gr. di farina d'avena
175 gr. di acqua
1/2 cucchiaino di bicarbonato
1 cucchiaino di sale
2 cucchiai di olio extravergine d'oliva

Preparazione:
Mescolare le farine, il sale, ed il bicarbonato. Mescolare l'acqua l'olio. Aggiungere i liquidi ai solidi fino a formare un impasto omogeneo.
Lasciare riposare in frigorifero per 30 minuti.
Dividere l’impasto in 4 parti uguali, di forma sferica.
Infarinare il piano di lavoro e stendere la piadina dello spessore desiderato (0,2-0,3 cm), di forma il più possibile tondeggiante.
Scaldare una padella antiaderente e una volta ben calda cuocere le piadine a fuoco medio per 2 minuti per parte.
Farcire a piacere e piegare a metà o arrotolare.

English Version

Ingredients for 4 piadina:
300 grams of flour "00"
100 grams of oatmeal
175 grams of water
1/2 tsp of baking soda
1 tsp of salt
2 tbsp of extra virgin oil


Directions:
Combine flour, salt, and baking powder in a bowl, then mix in oil and water.
Knead dough for about 10 minutes until smooth in consistency.
Cover dough in plastic wrap and let rest in the fridge for 30 minutes.
Divide dough in 4 balls.
Lightly flour the countertop and roll out the dough with a rolling pin until very thin, around a tenth of an inch.
Cut out 7-12 inch circles and poke holes in it with a fork.
Cook in a non-stick pan over medium heat without added fat for 2 minutes each side.
Serve warm, either alone or as part of a sandwich.

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